Hledáte nájemníky?


Najít v dnešní době vhodné uchazeče o sepsání nájemní smlouvy není jednoduché. Novela občanského zákoníku zavedla změny, které ztěžují právní postavení majitele nemovitosti. Kvůli tomu majitelé nesmí odmítat zájemce s dětmi, zvířaty ani kuřáky. Samozřejmostí je zákaz přímé diskriminace například kvůli barvě pleti nebo vyznání. Pokud chcete dát svou nemovitost na nějaký inzertní server, v inzerátu nesmí být přímo uvedeno, komu byt nechcete pronajmout. Ani při osobním setkání není dobré pravý důvod uvést, protože vy jako majitel z toho můžete mít ještě problémy.

ruce dům

Najít nájemníky je složité, protože většina z nich se snaží vykreslit v co nejlepším světle – logicky, protože si tak zvyšují šance na to, že si vyberete zrovna je. Na první pohled ale většinou nepoznáte, že daní zájemci nejsou vhodní kandidáti a není dobré si je do bytu pouštět. Ideální je mít možnost se poptat v okolí, zda někdo nemá zkušenost právě s těmi, kdo se o nájem vašeho bytu zajímají. Bohužel nikdy nemůžete předem vědět, jestli vyberete vhodně kandidáty. Celkem často se stává že i zpočátku zcela bezproblémoví lidé přestanou platit nájem a energie, a majitel má značně omezené možnosti jak nespolehlivé nájemníky z bytu dostat.

podpis smlouvy

To by vis ale nemělo odradit v hledání budoucích nájemníků, kteří mohou být trefou do černého. Abyste zvýšili své šance na to že najdete někoho kdo bude chtít bydlet ve vašem bytě, musíte popsat byt v inzerátu a musíte do něj vložit i realitní fotografie nemovitosti, protože každý chce vidět jak nemovitost vypadá. Bez fotografií se vám ozve minimum lidí, kteří se stejně na byt budou chtít podívat. Je jednodušší a rychlejší byt nafotit a nabídnout rovnou. Uvádějte vždy aktuální a reálný stav a nezamlčujte žádné skryté vady, které by mohly mít vliv na bezproblémové užívání celého bytu včetně příslušenství.